2016. december 4., vasárnap

Veszélyesek a fogyasztószerek?

         

           A mai ember ideje mindig kevés. Sok esetben az alapvető lét biztosítás is a "mókuskerék" hajtását jelenti. Az egészséggel nem törődünk annyira, mint azt testünk megérdemli. A testünk, ami nélkül nem vagyunk képesek alkotni. Egyre több feladatot kapunk. Ma gyorsan szeretnénk elérni sokat. A természetes egészségmegőrzés helyett sajnos sokszor "szintetikus" megoldásokat választunk az idő szűke miatt.








Felmerül a kérdés, hogy mit ehetek meg és mit kerüljek?

Egyrészt a szokásos étkezésem alatt, másrészt a nem természetes étrend-kiegészítők szedésével.

1. Vannak olyan ismert szokásos élelmiszerek, melyeket összekeverve zsírégető hatás alakul ki. Ilyen például a citrom, a fahéj, a gyömbér és a torma. Valamennyi növényi eredetű étel olyan tulajdonságokkal bír, amire nagy szüksége van a szervezetnek az éhség és a felesleges zsír leküzdésében.
Hozzávalók:
130 g friss torma
    3 citrom 
    4 ek. méz

    2 tk. őrölt fahéj
    1 ujjnyi gyömbér
Elkészítés:
A tormát és a gyömbért meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, turmixgépbe tesszük, belecsavarjuk a citromok levét, majd jó alaposan összeturmixoljuk. Végül hozzáadjuk a mézet és a fahéjat is,és ezekkel is jól elkeverjük.
A keveréket befőttesüvegbe töltjük, a hűtőbe tesszük, és naponta kétszer, ebédnél és vacsoránál egy-egy teáskanállal fogyasztunk belőle. Ha kitartóak vagyunk, három hét múlva már észre fogjuk venni, hogy a derekunk és a csípőnk tájékáról elkezd apadni a felesleg.

2. Az étrend-kiegészítőkkel/gyógyszerekkel mát több a probléma. 
A kereskedő szeretné a forgalmát növelni. Ezt sajnos akkor is megteszi, ha bizonyos mellékhatások is felléphetnek az adott termék szedése mellett. Az alábbi pár sor nagyon jól összefoglalja a gyógyszeres fogyással kapcsolatos fontos tudnivalókat.

forrás: fogyas.info

Fogyasztó- és étvágycsökkentő gyógyszerek
Rizikók és veszélyek - Ne v-egyél meg akármit!


Mára egyre több fogyasztószer, étvágycsökkentő jelenik meg a piacon. És ha az ember kipróbált már közülük néhányat, s az eredmények kérdésesek voltak, érthető a bizalmatlanság. A fő kérdés végül is:

Valóban olyan biztonságosak és hatékonyak a fogyasztószerek,
mint ahogy állítják?

Sajnos egyáltalán nem minden fogyasztószer használata biztonságos vagy egészséges, a hatékonyságról már nem is beszélve. Ezek alapján bizony teljesen jogos a szkeptikusság, a bizalmatlanság, a kétkedés.

Viszont az sem lenne korrekt, ha a rossz tapasztalatokból általános következtetést vonnánk le, s minden fogyasztószert automatikusan elvetnénk. Mert igenis vannak olyan - de csakis természetes! - fogyasztószerek, melyek használata teljesen biztonságos és eredményes.

Első lépésként nézzük meg, hogy a gyógyszertárakban - legtöbbször vényre - kapható testsúlycsökkentők, fogyasztó tabletták beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket, és érdemes-e ezeket a fogyáshoz használni.

Fogyasztó- és étvágycsökkentő gyógyszerek
A gyógyszernek minősülő (általában vényre kapható) fogyasztószereknek két fő típusa van:

Étvágycsökkentők:
Az étvágycsökkentők fokozzák a szervezet teltség érzetét, s ezáltal "trükközik ki" a természetes éhségérzetet. Hatásukat kémiai ingerületátvivő anyagok fokozásával (mint pl. a szerotonin vagy katekolamin) érik el, ami elnyomja az éhségérzetet. Ilyen étvágycsökkentő gyógyszer pl. az Adipex, Meridia, Lindaxa.

Zsírfelszívódás gátlók:
A zsírfelszívódás gátló gyógyszerek (mint pl. a Xenical, Alli) megakadályozzák a táplálékkal elfogyasztott zsír egy részének felszívódását.


Ezen fogyasztószerek egy része rövid távon valóban eredményesnek tűnhet. Szedésükkel meg lehet szabadulni több-kevesebb felesleges kilótól.

De mielőtt valaki túlságosan belelkesedne, és az ilyen fogyasztószerekben keresné túlsúlya leküzdésének lehetőségét, érdemes figyelembe venni az alábbi tényeket.

Fogyasztó- és étvágycsökkentő gyógyszerek - Rizikók és veszélyek:

1. A gyógyszerek szedése mindig valamekkora rizikóval jár; függőség, mellékhatások, tolerancia kialakulása.

Függőség:
A testsúlycsökkentő gyógyszerek - mint bármely gyógyszer, amit hosszabb ideig szed valaki - testi és lelki függőséget okozhatnak. Ekkor már nem olyan könnyű leállni a fogyasztószerről, ami hosszabb távon komoly egészségügyi problémákat válthat ki.

Mellékhatások:
Mint minden gyógyszernek, így a fogyókúrás szereknek is lehetnek mellékhatásai (mint pl. fejfájás, szapora szívverés, magas vérnyomás, izzadás, álmatlanság, fáradékonyság, erős szomjúság, szájszárazság).

Tolerancia kialakulása:
Egy idő után a szervezet alkalmazkodik a gyógyszerhez, s ekkor a fogyasztószer már nem váltja ki a kezdeti hatást. Ez a jelenség a kábítószer- vagy alkoholfogyasztásnál is megfigyelhető; ilyen esetben szokták növelni a mennyiséget (adagot) vagy áttérnek valami erősebb szerre. A mentális és fizikai egészség szempontjából egyik verzió sem ajánlott. A fogyasztószereknél is hasonló a helyzet; hiába szedi valaki a kezdetben "sikeres" gyógyszert, egy idő után a szer hatástalan lesz.


2. A gyógyszerszedés nem egy egészséges életformát támogat; a rizikófaktorok miatt a gyógyszerek nem nyújtanak hosszú távú segítséget a fogyásban vagy a testsúly megtartásában.


3. A fogyasztó gyógyszerek alkalmazása - mint a gyógyszeres kezelések többsége - tüneti megközelítés, nem kezeli a tényleges problémát.


4. A fogyasztószerek szedésének befejeztével nagyon nagy annak valószínűsége, hogy az illető visszaszedi a kúra alatt leadott kilókat.


5. A gyógyszerek összetevői szintetikus anyagok, fogyasztásuk nem egészséges és nem is teljesen biztonságos.


6. A fogyasztószereket leggyakrabban orvosi vényre lehet kiváltani, szedésük azonban nincs folyamatos orvosi felügyelet alatt, így nő a kockázat veszélye.

Ahogy a fentiekből is látható, a gyógyszernek minősülő, szintetikus fogyasztószerek, étvágycsökkentők használata nagyon nem jó választás egy biztonságos és egészséges fogyás eléréséhez.
Természetes fogyasztószerek, étrendkiegészítők
A gyógyszerekkel szemben a természetes fogyasztószerek, étrendkiegészítők használata már sokkal jobb választásnak tűnik.

Óvatosságra ezen a téren is szükség van, hiszen vannak cégek, melyek - az eladhatóság érdekében - "természetesnek" titulálnak olyan fogyasztószereket, melyek összetevői nem felelnek meg ennek a kritériumnak.

És arra is találhatunk példát, hogy a fogyasztószereket "garantált fogyással" reklámozzák, ami egy ép ésszel gondolkodó ember számára azonnali értetlenséget vált ki; hogyan is változtathatna meg egy kis tabletta egy táplálkozási szokást vagy egy életmódot?!

A természetes táplálékkiegészítők, vitaminok és gyógynövények - egy egészséges étrend kiegészítéseként - fontos részét képezik bármely sikeres fogyás programnak, s óriási segítséget nyújthatnak abban, hogy a test zsírégető folyamatai beinduljanak; elengedhetetlenek a sejtekben zajló anyagcsere-folyamatokhoz, közreműködnek a testben zajló biokémiai folyamatok szabályozásában, melyek során a táplálék hasznosul, és energia keletkezik belőle, így nagyban megkönnyíthetik és felgyorsíthatják a fogyást!

De még a természetes fogyást segítő táplálékkiegészítők sem helyettesítik - a fogyáshoz is szükséges - kiegyensúlyozott étrendet és egészséges életmódot.


Néhány támpont, ami segíthet a megfelelő fogyasztószer kiválasztásában.

Egy jó - fogyást segítő - étrendkiegészítő (minimális) ismérve:

-        Természetes összetevőkből áll
-        Nem tartalmaz káros összetevőket.
-        Nincsenek mellékhatásai.
-        Szedése hosszú távon is ajánlott.
-        Hatását klinikai vizsgálatok is alátámasztják.

Szerencsére azért vannak természetes zsírégető- és étvágycsökkentő táplálék-kiegészítők (vitaminok, gyógynövények stb.), melyek megfelelnek a fenti kritériumoknak, és valóban segítik a fogyást!

1 megjegyzés: